Thursday, October 24, 2013

BAHAYA BESAR MENANTI UMNO !


BAHANG PEMILIHAN UMNO MULA MENYEJUK. IANYA TELAH BERLALU.TERIMALAH KENYATAAN BAHAWA PERWAKILAN TELAHPUN MEMBUAT PILIHAN. BERMULA DI CAWANGAN, BAHAGIAN DAN AKHIRNYA DI PERINGKAT PUSAT.

MAKA KITAPUN MENDENGAR PELBAGAI ULASAN DAN ANALISIS DARIPADA PELBAGAI PIHAK. DARI LEMBAH PAMAH DI KAMPUNG KAMPUNG HINGGALAH KE PUNCAK MENARA GADING.

UMUM MENYEDARI YANG PALING HEBAT DIPERKATAKAN IALAH PEMILIHAN NAIB PRESIDEN KHASNYA BERKAITAN HISHAMUDDIN TUN HUSSEIN.

MARI KITA BERTANYA BEBERAPA SOALAN, DALAM PADA KITA MNGANALISIS, MENGHUJAH, MEMBUAT JUSTIFIKASI BAHKAN SAMPAI KE PERINGKAT MENGHINA DAN MEMPERLEKEH, ADAKAH DALAM MASA YANG SAMA KITA JUGA MENILAI DAN MENGANALISIS DIRI KITA SENDIRI?

ADAKAH KITA MEMPUNYAI SEBAB YANG BETUL UNTUK MENGHINA SESEORANG TOKOH, MISALNYA HISHAMUDDIN. ADAKAH KITA BERADA DALAM KEDUDUKAN ' MENGETAHUI ' MENGAPA BELIAU BEGITU ATAU BEGINI?

WAJARKAH SESEORANG DIHUKUM KERANA ' PERCAKAPAN ATAU TINDAKANNYA ' SEDANGKAN KITA TIDAK PERNAH BERTANYA MENGAPA BELIAU ' BERCAKAP DAN BERTINDAK ' BEGITU?

TIDAKKAH KERANA PERSAINGAN DALAMAN UMNO, MAKA KITA TELAH MEMBERI BEGITU BANYAK BAHAN KEPADA PEMBANGKANG KHASNYA DAP?

TIDAKKAH KERANA GHAIRAH KEPADA PEMIMPIN TERTENTU MENYEBABKAN KITA MUNGKIN MEMBUNUH PEMIMPIN KITA YANG LAIN SEDANGKAN KITA TIDAK PASTI DOSANYA ?

TIDAKKAH KITA TELAH MENGOCAK KETENANGAN DALAM PARTI DALAM TAHAP MELAMPAU SEHINGGA KITA SEBENARNYA YANG MENCIPTA RETAK ?

INILAH ANTARA PERSOALAN YANG WAJIB DITELITI OLEH SEMUA ORANG YANG ' KONONNYA ' KASIH KEPADA PARTI. JIKA KITA GAGAL BERUBAH MENJADI LEBIH TENANNG DAN RASIONAL, AKU BIMBANG UMNO AKAN LUNTUR KERANA PENDOKONGNYA YANG EMOSIONAL DAN KURANG BERHEMAH !!


3 comments:

Anonymous said...

Betul tu Luncai. Puak puak umno ni x lebih dari lepad anjing yg tersepit. Masa nak idup semua paut kat mane2 pemimpin utk tumpang naik. Sebaik saja pemimpin umno tu abis je semua org terjun abandone ship. Kadang2 kesian tau ngan pemimpin umno diperingkat pusat ni.

Anonymous said...

Saya fikir sesuatu harus dilakukan. Reformasi mesti bermula dari dalam diri setiap ahli umno.

Kualiti ahli mesti ditingkatkan, kalau tidak jadi terganggu proses meningkatkan taraf hidup rakyat melalui perjuangan kepartian.

Anonymous said...

Salam Tuan Tanah,

Pengundi muda yang mengundi BN pada PRU 13 sebenarnya ramai yang tak berparti. Aku rasa bila mereka melihat cara orang umno memperlekeh pemimpin sendiri, dah tentu pengundi muda ini menjadi jelek dgn umno. Wayang, berdepan nampak baik tapi tikam belakang. Sama kotor macam Anwar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...