Sunday, October 27, 2013

MUHAMMAD AL FATEH / UMNO, SATU PEMERHATIAN...


SABDA RASULLULLAH SAW,

" KOTA KANSTANTINOPEL AKAN JATUH KE TANGAN ISLAM. PEMIMPINNYA ADALAH SEBAIK BAIK PEMIMPIN. TENTERANYA ADALAH SEBAIK BAIK TENTERA ", HADIS RIWAYAT AHMAD IBNU HAMBAL.

SYEIKH BAYRAM SEORANG ULAMA HADIS KEMUDIANNYA SATU HARI MENGULAS BETAPA PEMIMPIN YANG BAIK, TENTERA YANG BAIK DAN RAKYAT YANG BAIK ADALAH KOMBINASI PENTING JIKA ISLAM MAHU MENAKLUK KOTA KONSTANTINOPEL.

HADIS INI KEMUDIANNYA MENJADI PERANGSANG KEPADA PEJUANG ISLAM UNTUK CUBA MENAWAN KOTA KONSTANTINOPEL. UMAR AL QATTAB, MUAWIYAH ABU SUFYAN, HARUN AMINURRASHID DAN RAMAI LAGI CUBA MEREALISASIKAN HADIS INI NAMUN GAGAL.

AKHIRNYA SULTAN MUHAMMAD AL FATEH ( 29 MAC 1432 - 3 MEI 1481)
BERJAYA MENAKLUK KOTA KONSTANTINOPEL.

SEJARAWAN MENGATAKAN SULTAN INI ADALAH PEMIMPIN YANG AMAT BAIK, TENTERANYA ADALAH TENTERA TERBAIK DAN SEMUA RAKYATNYA ADALAH RAKYAT YANG AMAT BAIK.

MENGAPA BENDA INI AKU TULIS? AKU NAK MENGINGATKAN SELURUH KELUARGA UMNO, UMNO INI AKAN BERTAHAN, KUKUH KUAT SELAGI PEMIMPIN TERTINGGI, PEMIMPIN BAHAGIAN DAN CAWANGAN MASING MASING MENJAGA DIRI, JADI ORANG YANG BAIK.

PEMILIHAN BARU BARU INI MENCERITAKAN BANYAK PERKARA. ORANG UMNO SEBENARNYA SENTIASA MENJADIKAN ' PIHAK LAIN' SEBAGAI ASBAB TIMBUL PERMASALAH DALAM UMNO.

YANG PALING MUDAH BAGI UMNO IALAH MENYALAHKAN PEMIMPIN. PEMIMPIN YANG MEREKA TAK SUK ( TANPA SEBAB SEBENARNYA)DITOHMAH, DICERCA SEHINGGA KELIHATAN MACAM LANGSUNG TAK BERGUNA.

ORANG UMNO BERKEMPEN LEBIH DARIPADA KEMPEN PILIHANRAYA.
TIDAK PULAK TERFIKIR BETAPA LUKANYA ORANG YANG DICERCA ITU.

ORANG UMNO MENYEDIAKAN BAHAN SECUKUPNYA UNTUK PEMBANGKANG. AKU DENGAR SEKARANGPUN PEMBANGKANG DI SUNGAI LIMAU MAIN ISU YANG SAMA.

' UMNO DIPIMPIN OLEH PEMIMPIN YANG LEMAH DAN LEMBEK'.

ITU BARU SATU ASPEK. BELUM LAGI BERCAKAP TENTANG POLITIK WANG, MISALNYA. DALAM PADA MULUT KITA BERKATA 'HAPUSKAN POLITIK WANG' TANGAN KITA MENADAH.

INILAH UMNO YANG AKAN MENGADAP PRU14. WAYANG DAN DRAMA YANG TAK BERKESUDAHAN.

AKU HARAP PEMIMPIN YANG TERKESAN USAH PATAH HATI. TERUSKAN PERJUANGAN, BUAT PEMBETULAN. KALAU UMNO NAK KEKAL PEMBETULAN WAJIB DIBUAT SEPENUHNYA, SELURUHNYA...4 comments:

Anonymous said...

Syabas bro luncai....aku setuju 200%. Betul tu.....puak2 umno ni bekerja, kempen dan keluar mengundi utk pemilihan agung umno mengalah keluar dan bekerja utk pru. Hahahahaha.....lawak sungguh dan betul sgt bro luncai. Aku tgk kat tempat aku serupa je....jadi mcm satu phenomena nasional. Sorang kutuk pemimpin lembik....yg lain mcm belatuk mengikut. X rasional langsung. Aku x sokong mana2 pemimpin tertinggi umno secara semborono.....aku tgk semacam satu arus kuat yg bergelombang menolak habis segala rasional dan jasa serta kebaikan mana2 pemimpin yg sedia ada yg tidak sama2 ikut gelombang dan arus deras tu....arus deras dan gelombang kuat tu asasnye hanye kerana faktor popular dan faktor bapa yg dah berjasa....anaknya x tau lagi...dek kerana nak yg baru kita tibai yg ada...yg dah berjasa....yg dah terbukti sehabisnye.....rhuyup dan rapat. Siap maki hamun dan cela lagi......tapi kosong. Kalau x bagus kenapa? Kalau dok bagi amaran je kenapa.......kita tibai pemimpin umno saja yang salah. Kita kata pemimpin itu ini rasuah.....yg kita dok ambik tu x rasuah????.tapi tu le kita mcm belatuk pun ada....mcm burung kakak tua pun ye....

Anonymous said...

Anon 1:54,

Saya dengar dalam pemilihan baru baru ini ada juga politik wang berlaku. Barangkali patut juga orang yang tak menoreh kerana jumpa calon MKT dapat duit minyak. Tapi duit minyaknya tiris di tengah jalan. Tak jugak sampai ke akar...

Anonymous said...

Aku ni anak UMNO. Dari Datuk aku, Sampai bapa aku, la ni aku dan anak anak aku...PRU13 baru ni, aku, anak2 aku, bini aku dan menantu aku semua turun dok pasang bendera sampai subuh. siapkan makan minum bilek gerakan sepanjang kempen. x gaduh pun nak sembang pasai duit. duit dapat sikit dari bahagian dan wakil calon 4-5 ratus semua kami pakai utk makan minum. Upah langsung xde.

Anonymous said...

MEMANG BETUL SETIAP KALI PEMILIHAN SETIAP KALI ORANG RAMAI BUAT DUIT. PEGAWAI-PEGAWAI DAN ORANG ORANG KEM MENTERI ATAU TIMBALAN MENTERI MEMANG KAYA. DEPA SAPU DULU YANG KUAH JE TURUN KE BAWAH. SUDAHNYE BOS MENANG TIPIS JUGA.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...