Tuesday, December 11, 2012

KERANA KAWIN, HILANG KERUSI !


MINGGU LEPAS AKU BAWAK KELUARGA AKU BERCUTI DI TERENGGANU.MENARIK SEBENARNYA TERENGGANU NI.

MALAMNYA HIDUP BERCAHAYA. DATARAN SYAHBANDAR SARAT DENGAN PENGUNJUNG. MUSIM DURIAN, RAJA BUAH NI DIJUAL DENGAN HARGA YANG MURAH.

WALAUPUN TAK DAPAT NAK KE PULAU, TAPI BERBALOI LEPAK LEPAK DI PANTAI. PANTAI BATU BURUK SANGAT INDAH DENGAN PELBAGAI AKTIVITI. NAIK KUDA BOLEH, NAIK KERETA KUDAPUN BOLEH.

KALAU TERINGIN NAK MAIN WAU, DATANG LEWAT PETANG SEBAB MASA NI ANGIN BERTIUP KUAT.

SESUATU YANG MENARIK DI TERENGGANU IALAH KEDAI KEDAI MAKANNYA. NAK SARAPAN DI WARUNG KENA BERBARIS TUNGGU MEJA KOSONG. MAKANANNYA SEDAP DAN HARGA BERPATUTAN.

AKU BERPELUANG BERCAKAP DENGAN RAMAI ORANG TERENGGANU TERMASUK RAKAN RAKAN LAMA WAKTU MENGAJI DULU.

HAMPIR SEKATA PANDANGAN RAKYAT TERENGGANU NI. UMNO BUKAN SAHAJA AKAN KEKAL TAPI AKAN MENAMBAH KERUSI.

PIMPINAN MD SAID AMAT DITERIMA RAKYAT. KATA MEREKA, MD SAID TETAP MACAM DULU. ANAK NELAYAN YANG MERENDAH DIRI DAN MESRA.

RETAK RETAK DALAM UMNO DI AWAL AWAL DULU TELAH PULIH SEPENUHNYA. TUANKU SULTAN JUGA DIKATAKAN GEMBIRA DENGAN PENTADBIRAN SEKARANG.

YANG AKU AGAK TERKEJUT SIKIT IALAH APABILA ADA PANDANGAN MENGATAKAN HAJI HADI AKAN TUMBANG DI MARANG. SEKALI LAGI DI TANGAN ORANG YANG SAMA IAITU RAHMAN BAKAR YANG PERNAH MENGALAHKAN DULU.

RAHMAN BAKAR YANG TELAH PULIH DARIPADA ANGIN AHMAR SELALU DILIHAT MINUM MINUM DI WARUNG WARUNG SEKITAR MARANG.

KONONNYA RAKYAT TERENGGANU TERKILAN SEBAB HAJI HADI KAWIN DENGAN BUDAK MUDA YANG LEBIH MUDA DARIPADA ANAKNYA SENDIRI.

KEMUDIAN MASA MEMERINTAH TERENGGANU SEPENGGAL PAS TELAH GAGAL MELAKUKAN APA APA UNTUK RAKYAT SEBALIKNYA MENAMPAKKAN KEMEWAHAN WAKIL WAKIL RAKYAT MEREKA.

PATUTLAH HAJI HADI BANYAK KALI CAKAP TAK NAK BERTANDING. NAK JADI NELAYAN, NAK JADI KHADAM. RUPANYA HAJI HADI DAH TERBAU ZAMAN KEJATUHANNYA...


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...