Tuesday, January 12, 2010

Bertaubatlah sementara ada masa.

Semalam aku terjumpa senaskah akhbar Harakah dalam bas. Aku jangka ianya memang ditinggalkan di situ sebab orang yang membelinya rasa menyesal. Memanglah baca Harakah ni macam baca cerita dongeng. Makin dibaca makin kita jadi tak percaya. Mula mula rasa seronok, lama lama rasa macam kena perbodoh. Inilah Harakah.

Aku pula sejak kecil lagi diasuh oleh mak bapak aku supaya minat membaca. Sejak itu aku jadi pembaca yang rajin. Alhamdulillah, rupa rupanya bila kita banyak membaca susah orang nak tipu kita. Patutlah pimpinan PAS larang ahlinya baca bahan lain selain Harakah. Dia takut penyokongnya jadi cerdik dan berfikir. Natijahnya, mereka jadi penyokong buta tuli.

Aku ambil kesempatan membaca Harakah tu. Ya ALLAH punyalah retorik. Nampak sangat nakkan undi. Semua kenyataan macam nak jaga sangat hati orang Kristian. Kenyataan yang agak kontra seperti yang dikeluarkan oleh Dr Harun Din dan Hj Harun Taib haram tak tersiar.

Dan lebih malang , ada kenyataan yang pada aku paling bacul dan jahat. Kenyataan Mahfuz Omar. Tajuk besarnya lebih kurang kata ada tangan ghaib dalam peristiwa sabotaj gereja. Sesiapapun yang baca akan memikirkan bahawa tangan ghaib tu adalah UMNO. Takkan DAP pulak sebab yang buat kenyataan , Mahfuz. Tetapi dalam berita selanjutnya Mahfuz kata dia tak tuduh sesiapa. Lawak bodo jenis apa ni ? Inilah kerja mereka ni. Cetus persepsi kemudian elakkan diri. Biarkan persepsi itu menyubur. Untunglah mereka.

Kesimpulan aku, PAS langsung tak ada pendirian dalam isu penggunaan kalimah ALLAH ni. Mereka tak peduli maruah Islam tercabar. Yang penting pada mereka undi. Ya ALLAH, ampuni mereka. Berilah mereka hidayah.

Aku pulak tetap teguh dengan pendirian bahawa cabaran dan penghinaan ini hanya bermula apabila PAS membuka ruang untuk mereka berbuat demikian. Bayangkan , di hadapan pimpinan tertinggi PAS Nga Kor Meng pernah menyatakan, " Saya adalah penganut Kristian yang setia tetapi saya juga membaca dan mengkaji Al Quran ". Apa maknanya ungkapan ini. Maknanya walaupun dia dah kaji Al Quran, Kristian juga yang benar. Masa tu Haji Hadi ada, Mahfuz pun ada, Nizar pun ada. Apa yang mereka lakukan? Senyap, pana. Depan mata, depan penyokong mereka , Islam diperlekeh, sampai sekarang tak berani nak pertahan. Bertaubatlah. Hidupni sekejap je. Kehidupan di akhirat nanti yang kekal abadi. Masa masih ada. Aku doakan ALLAH buka pintu hati kau orang

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...